Szűz ascendens

  Zárkózott típus vagy. Külső ingerekre lassan reagálsz, mert mindent alaposan átgondolsz. Alapos elemző vagy, analizáló, aggályoskodó, aki még ráadásul meglehetősen kritikus természetű is, amiért gyakran szőrszálhasogatónak, vagy a kákán is csomót keresőnek tartanak. De szigorú bírád vagy saját magadnak is. Csak azt fogadod el amit megértettél. Neked az nem válasz, hogy csak. Rendszerető vagy. Az egészségedre nagyon figyelsz, gyakran hajlamos vagy a hipochondriára. Sok dologban bizonytalanság jellemez, de tudsz nagyon határozott is lenni. Vitatkozó vagy, mindent egy szellemi szűrőn keresztül vizsgálsz, nem tudsz mindig feloldódni.

Szűz ascendens megjelenés

Szolid, szerény külső, szabályos, ovális arc, vékony száj, szürkés szem, vékony (nőknél fiús) testalkat. Az egész megjelenése, visszahúzódó szerénységet tükröz, minden harmonikus rajta, és nem visel semmi feltűnőt. Beosztott típus, gondosan ügyel a részletekre. Anyagias, és gyakorlatias, alapvetően racionális beállítottságú. Aprólékos és kitartó, szorgalmas, megbízható munkaerő. Kritikai érzéke fejlett. Született tehetsége van a szűz foglalkozásokhoz, úgy, mint könyvtáros, kritikus, vegyész, térképész, könyvelő. Külső megjelenése egyszerű, szerény; feltűnés nélküli, nem sokat ad a külsőségekre. Többre becsüli a tisztaságot, a rendet és a szellemi értékeket, mint a külső cicomát. Tekintete józan, hűvös, figyelő, értelmes, kissé szigorú (intellektuális típus). Homloka magas. Orra markáns, hajlott sasorr, vagy egyenes. Állán lehet egy kis kerek bemélyedés, a jellegzetes "Merkúr-gödör". Mindenben képes hibát találni, mert mindig a tökéleteset keresi. Emésztési, főleg bélrendszeri zavarokra és különféle pszichoszomatikus betegségekre hajlamos. Nehezen tudja "megemészteni" azt, amit nem talál tökéletesnek. Mindig tevékenykedik, nehezen tud lazítani.

Érzékeny testrésze még a kéz: állandóan "kézben akarja tartani" a dolgokat.

Szűz aszcendens érzékeny testrésze: emésztőrendszer, vékonybél, epe

Szűz aszcendens fejlődésében bejárandó útja: 
a cselszövőtől a megbízható munkatársig.

Amennyiben az ascendenst, vagy annak uralkodó bolygóját nehezítő fényszögek érik, intrikus, szőrszálhasogató, negatív lehet.